MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa...
fot. Kaboompics Pexels.com

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa przed jego przygotowaniem jest zbędne, a wręcz... szkodliwe! Samemu mięsu oczywiście nie zaszkodzi opłukanie pod wodą (pod warunkiem, że od razu zaczniemy je przygotowywać), ale przedmiotom, które znajdują się wokół zlewu już tak. Myjąc mięso, woda rozpryskuje się po całej kuchni i osadza się na przedmiotach wokół, a wraz z nią zanieczyszczenia i bakterie. Tymczasem wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia w zupełności poradzi sobie z drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni.

WAŻNE: Nie myjemy mięsa, które chcemy zamrozić. Woda to pożywka dla bakterii, a wraz z jej ilością proces psucia jest przyspieszony!

Zobacz również

Warsztaty ilustratorskie w Grodziskiej Bibliotece Publicznej

Warsztaty ilustratorskie w Grodziskiej Bibliotece Publicznej

Sukcesy zawodniczek Sokoła Zator w Pucharze Polski w kolarstwie górskim

Sukcesy zawodniczek Sokoła Zator w Pucharze Polski w kolarstwie górskim

Polecamy

Puchar Tymbarku. Ponad 1600 zespołów walczyło o grę na PGE Narodowym

Puchar Tymbarku. Ponad 1600 zespołów walczyło o grę na PGE Narodowym

Energetyczny eliksir młodości. Napój bogów z tym dodatkiem to połączenie idealne

Energetyczny eliksir młodości. Napój bogów z tym dodatkiem to połączenie idealne

Szeryf kontra zombie. Te plakaty wyborcze z 1989 roku przeszły do historii

Szeryf kontra zombie. Te plakaty wyborcze z 1989 roku przeszły do historii